روستایی, شهرام, پیرنظر, مجتبی, زندکریمی, آرش, فیضی زاده, بختیار, موسوی کجاباد, ندا. (1395). امکان سنجی استقرار پنل های خورشیدی در استان آذربایجان شرقی با ارزیابی تابش ورودی و پارامترهای اقلیمی. جغرافیا و مطالعات محیطی, 5(19), 101-116.
شهرام روستایی; مجتبی پیرنظر; آرش زندکریمی; بختیار فیضی زاده; ندا موسوی کجاباد. "امکان سنجی استقرار پنل های خورشیدی در استان آذربایجان شرقی با ارزیابی تابش ورودی و پارامترهای اقلیمی". جغرافیا و مطالعات محیطی, 5, 19, 1395, 101-116.
روستایی, شهرام, پیرنظر, مجتبی, زندکریمی, آرش, فیضی زاده, بختیار, موسوی کجاباد, ندا. (1395). 'امکان سنجی استقرار پنل های خورشیدی در استان آذربایجان شرقی با ارزیابی تابش ورودی و پارامترهای اقلیمی', جغرافیا و مطالعات محیطی, 5(19), pp. 101-116.
روستایی, شهرام, پیرنظر, مجتبی, زندکریمی, آرش, فیضی زاده, بختیار, موسوی کجاباد, ندا. امکان سنجی استقرار پنل های خورشیدی در استان آذربایجان شرقی با ارزیابی تابش ورودی و پارامترهای اقلیمی. جغرافیا و مطالعات محیطی, 1395; 5(19): 101-116.
امکان سنجی استقرار پنل های خورشیدی در استان آذربایجان شرقی با ارزیابی تابش ورودی و پارامترهای اقلیمی
1استاد دانشکده جغرافیا و برنامهریزی دانشگاه تبریز
2دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور دانشگاه تبریز
3کارشناس ارشد سنجش از دور سازمان فضایی ایران
4استادیار گروه سنجش از دور دانشگاه تبریز
چکیده
روند کاهشی منابع تجدیدناپذیر یکی از مشکلات فزاینده موجود در بحث انرژی است؛ این مسئله بیانگر اهمیت استفاده از انرژیهای جایگزین با اثرات مخرب زیست محیطی کمتر و قابلیت تجدیدپذیری است. استان آذربایجان شرقی با توجه به پتانسیلهای بالای توپوکلیماتیک یکی از مناطق مناسب برای تولید برق از انرژی خورشیدی میباشد. در این مطالعه با توجه به توانایی مدلهای تصمیمگیری چند معیاره (MCDA) در یکپارچهسازی دادهها و انتخاب گزینه برتر از میان گزینه-های مختلف از مدل تحلیل شبکه (ANP) جهت تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شده است. در این راستا بعد از مشخص نمودن ضرایب هر کدام از لایهها و تلفیق لایههای اطلاعاتی و اعمال ضرایب حاصل از اجرای مدل، نقشهی نهایی امکانسنجی استقرار پنلهای خورشیدی در سطح استان آذربایجان شرقی تهیه شده است. دادههای مورد استفاده در این پژوهش شامل پارامترهای اقلیمی در بازه 28 ساله از 13 ایستگاه سینوپتیک استان، نقشه رقومی ارتفاع و تصویر سنجندهی OLI ماهوارهای Landsat8 سال 2014 منطقه میباشد که در قالب معیارهای اقلیمی، زیرساخت، عوامل فنی و فیزیکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که سطح وسیعی از استان از لحاظ استقرار تجهیزات نیروگاههای خورشیدی در وضعیت بسیار خوبی قرار دارند و در بین بخشهای مختلف استان، مناطق جنوب شرقی، مرکزی و شمالغربی بیشترین مطلوبیت را دارند. نتایج پژوهش حاضر برای شناسایی مناطق مستعد نصب پنلهای خورشیدی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و نقشههای تولید شده نیز برای سازمانهای اجرایی (وزارت نیرو، اداره کل توزیع برق و ...) از ارزش کاربردی بالایی برخوردار هستند.